Home / Blog / Huiszwam en Houtworm

Huiszwam en Houtworm

Huiszwam en houtworm zijn een gevaar voor veel woningen.

De huiszwam is de zwamsoort die houtrot veroorzaakt. Hout dat is aangetast door huis of kelderzwam zal uiteindelijk helemaal broos worden en uit elkaar vallen. Huiszwam ontstaat door een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een vochtprobleem door bijvoorbeeld een lekkage.

Zwambestrijding

Bij het vermoeden van zwam in uw woning is het noodzakelijk een zwaminspectie te laten uitvoeren. Er zijn veel verschillende zwamsoorten en het is belangrijk om te achterhalen of de zwam die u heeft aangetroffen voor problemen gaat zorgen. Zwam verspreid zich razendsnel. Daarnaast is het ook nog eens lastig op te sporen omdat het zich vaak aan de achterkant van bijvoorbeeld het hout zit. Als u de zwam ziet is het probleem vaak groot en zullen er aangetaste delen hout moeten worden verwijdert. Als u merkt dat uw houten vloer beweegt als u erop loopt kan dit een teken zijn van een zwamprobleem.

Zwambestrijding wordt eigenlijk altijd door een professional uitgevoerd. Het is geen schoon werk en er is veel kennis en precisie vereist. Allereerst zal de oorzaak van het zwamprobleem moeten worden gevonden en aangepakt. Als de oorzaak en de zwam is bestreden zullen ook de aangetaste delen moet worden hersteld.

Houtworm

Houtworm is net als zwam een probleem voor de houten delen van uw woning. De term houtworm is een verzamelnaam voor alle hout etende larven. Deze worden ook drooghoutboorders genoemd. Drooghoutboorders leggen hun eitjes diep in de naden en kieren van hout waar de larven zullen leven. De larven doen zich tegoed aan het hout tot ze na lange tijd uitvliegen. Dat uitvliegen gebeurt door de kleine ronde gaatjes (uitvliegopeningen) die u ziet in een met houtworm aangetast stuk hout. Actieve houtworm graaft een enorm gangenstelsel in het hout waardoor het hout erg verzwakt. Zelfs zo erg dat het op een gegeven moment zal instorten / breken. Als u houtworm ontdekt in uw woning is het zaak hier zo snel mogelijk een expert bij te halen. Deze zal een houtworminspectie uitvoeren en zo nodig een houtwormbestrijding. Wenst u een houtwormbestrijding in Groningen, Friesland of Drenthe? Dan kunt u een gratis houtworminspectie aanvragen bij Stop Houtworm Totaal