Heat pipes
Heat pipes of vacuumbuizen zijn glasbuizen gevuld met vloeibaar gas. Door lichtinstraling (de zon hoeft niet te schijnen/ze reageren op infrarood) wordt het vloeibare gas omgezet in gas en ontstaat er een hogere temperatuur.
Doordat het gas stijgt in de heat pipes kan het zijn warmte bovenin de glasbuis afgeven aan een circuit glycol in koperen geïsoleerde leiding, die van alle glasbuizen de verhoogde temperatuur opneemt. De glycol is nodig, zodat het in de winter niet kan bevriezen.
In deze natuurlijke warmtewisselaar wordt de dampvorm van het gas bij afkoeling weer vloeibaar en door schuine ligging op het dak loopt het weer naar beneden. Dit proces herhaalt zich onophoudelijk en kost geen energie. Slechts het rondpompen naar een warmtevat voor opslag, vraagt elektrische energie. De warmt wordt opgeslagen via een warmtewisselaar in een warmtevat (2000 liter) en dient voor tapwater via een warmtewisselaar en/of voor verwarming via vloerverwarming. ’s Zomers in plaats van het huis te verwarmen voor verwarming van het zwembad. De oppervlakte heatpipes is in overeenstemming gebracht met de grootte van het huis (200m2) en de hoeveelheid water van het zwembad (90m3). De hoeveelheid licht is bepalend voor het rendement en kan zeker in vergelijking met een vlakkeplaatcollecter ’s winters toch hoog zijn.