Home / Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen is in onze ogen, bouwen met respect voor mens en milieu en gaat verder dan alleen energiebesparing. Bouwen met duurzame bouwmaterialen, voorzien in eigen energie en een fijne duurzame plek om te wonen is het doel. Wij zijn van mening dat iedereen in de toekomst te maken krijgt met duurzaam bouwen, duurzaam verbouwen of duurzaam laten bouwen. Duurzaam bouwen is het je bewust zijn van de materialen die je gebruikt en toewerken naar een 0 factuur van de energieleverancier. Mooier nog: toewerken naar geld ontvangen van de energieleverancier

Deze website is ontwikkeld na de bouw van 2 duurzame woningen. Alle gebruikte duurzame energiebesparende producten worden uitgebreid beschreven in verschillende thema’s waarvan u hieronder een samenvatting met doorverwijzing naar desbetreffende pagina ziet.
Rijksinformatie over duurzaam bouwen en verbouwen vind u hier.

Duurzame bouwmaterialen

Duurzaam bouwen is een keuze maken voor de juiste duurzame bouwmaterialen. In ons geval is er gekozen voor hergebruik van materialen als hout, metaal en isolatiemateriaal. Onze duurzame woningen zijn gebouwd naar het “Trias Energetica” principe. Er zijn 3 stappen om een ecologische 0 woning te bouwen.

1. Maak het energieverbruik zo laag mogelijk.
2. Aangezien verwarming en warm water de grootste energieverbruikers zijn, is het zinvol warmte op te slaan.
3. Wek zelf energie op met wind, zon en (grond)water.

Zonnepanelen

Beide duurzame woningen zijn voorzien van zonnepanelen waarmee geld wordt terugverdient. Zonnepanelen zijn perfecte energiewinners als het gaat om duurzaam bouwen in Nederland. Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom en zijn in een land als Nederland uiterst rendabel.

Vlakke plaat collector

Net als zonnepanelen wordt een vlakke plaat collector meestal op het dak geplaatst zoals u hierboven op de foto kunt zien. Met als verschil dat de vlakke plaat collector geen stroom opwekt, maar uw woning voorziet van warm water. Duurzaam bouwen en de zon gaan hand in hand.

Heat Pipes

Ook op ons dak gemonteerd zijn heat pipes. Heat pipes hebben we meegenomen in het plan van duurzaam bouwen om in de winter ons huis te verwarmen met vloerverwarming en in de zomer verwarmen de heat pipes ons zwembadwater. Op de foto ziet u een laag zonnepanelen met daaronder heat pipes.

Houtkachel

Bij duurzaam bouwen is altijd een houtkachel aan te raden. Helemaal als u kunt voorzien in uw eigen houtvoorraad. Tip is om te zoeken naar een houtkachel waarbij de de gassen van het brandende hout weer aan de kachel worden aangeboden waardoor een nog beter rendement wordt gehaald.

Pelletkachel

Op onderstaande foto is te zien hoe wij de warmte van een pelletkachel afgaven aan een 200 liter boiler waarmee onze vloerverwarming de juiste temperatuur kreeg. 1 kruiwagen hout per dag zorgde ervoor dat het gebouw een aangename temperatuur van 20 graden had.

Zonneboiler bij duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen en zon gaan hand in hand schreef ik hierboven. Dat geld ook zeker voor de zonneboiler. De werking van een zonneboiler is eigenlijk heel simpel. Als u een gevulde tuinslang in de zon legt wordt het water warm. Ditzelfde gebeurt met het water in een zonneboiler. Een zonneboiler kan u de helft van uw kosten aan warm water besparen.

Centrale verwarming

In ons project is gekozen voor een HR ketel van Vaillant. Deze is geschakeld aan een warmtepomp en voorziet de woning middels vloerverwarming van aangename warmte.

Gebruik maken van Aardwarmte

Bij duurzaam bouwen heb je veel te maken met isolatie en lucht. Met een aardpijp over een lengte van ruim 40 meter wordt onze woning in de winter voorzien van warme lucht en zomers van koele lucht.

Warmtevat

In de kelder van onze duurzame woning is voor de bouw een warmtevat geplaatst. Duurzaam bouwen en helemaal “zelf duurzaam bouwen” brengt enige planning met zich mee.