Cradle to cradle
We gaan uit van het principe “Trias Energetica”
Er zijn drie stappen om een Energetisch Nulwoning te bouwen.
Stap 1: Maak het energiegebruik zo laag mogelijk. Zuinige apparaten met een zo laag mogelijk energiegebruik. Let op bij aanschaf, dat zij ook voldoen aan het principe van later hergebruik als ze worden afgeschreven. (cradle to cradle). Niet alleen in hergebruik van materialen, maar meer nog als innovatief uitgangspunt voor economische groei. (C2C)
Stap 2: De twee grootste energie gebruikers in een woonhuis zijn verwarming en warm water. Gebruik een opslagsysteem om warmte op te slaan, een warmtepomp met gratis warmteaanbod, waarbij de aansturing gebeurt d.m.v. elektriciteit. Je bent met elektriciteit veel flexibeler, dan met b.v. gas en/ of hout als energiebron. Passieve energiebronnen zijn, als u een nieuw project start zeer aan te bevelen: goed isoleren, zuidelijke oriëntatie van de woning, grote glasoppervlakten voor warmteinstraling, met de mogelijkheid van bedekking bij een te grote instraling Een aardpijp, die in de zomer zorgt voor gratis koeling en in de winter voor “voorverwarming” van lucht uit een W(armte)-T(erug)-W(inning)- unit, want u bouwt natuurlijk luchtdicht, waarbij een luchtbehandelingssysteem in huis noodzakelijk wordt.
Stap 3: Wek energie op, bij uw woning, met kosteloze energie: Zon en wind en (grond)water, die geen CO2-emisssie kennen bij het gebruik van deze energiesystemen.
In de plaatselijke situatie, die als voorbeeld zal dienen voor dit project wat wordt beschreven, is mijn woning en het bijgebouw een voorbeeld hoe ik zoveel mogelijk heb gewerkt met tweedehands hout, metaal en isolatiematerialen. De 28 onderwerpen die vervolgens zullen worden beschreven zijn alle hier op het terrein aanwezig en kunnen door iedereen die geïnteresseerd is (en over ruimte en tijd beschikt) worden gebruikt. De kosten van de energiesystemen zijn bij aanschaf relatief hoog, maar de uiteindelijke uitkomst is een energetische Nul-woning, waarbij er mogelijk nog energie overblijft om een elektrische auto te laten rijden. In de toekomst zijn de accu’s van de auto mogelijk te gebruiken als energieopslag van zonnige dagopbrengsten als de auto ’s avond niet rijdt. Bij een eventueel tekort om op 0 energie per jaar uit te komen en mijn elektrische auto van energie te voorzien, denk ik nog aan een zonnevolger op een paalconstructie.
We zullen bij voldoende interesse onze locatie als “pilot” aanbieden om u direct te tonen, dat zelfbouw alleszins mogelijk is.