Home / Vlakke plaat collector

Vlakke plaat collector

Vlakke plaat collector

Voor het produceren van warm water is een vlakke plaat collector van belang. Het warme water wordt opgeslagen in een boiler of warmtevat. Warm water kan in huis dienen voor tapwater en voor verwarming van het huis. Het is mogelijk om, bij goede isolatie, met een lage temperatuur van 27 graden je huis permanent op 20 graden warm te stoken. Het is mogelijk, bij geen warmteafgifte van je huis met een minimaal iets hogere temperatuur je huis te verwarmen. Alleen de opwarmtijd duurt lang…. Dus bij lange afwezigheid niet je (vloer)verwarming uit zetten. Ik ken een voorbeeld, waarbij er vloerverwarming was aangelegd in de Provence (Zuid-Frankrijk) en het vervolgens 20 graden ging vriezen over een langere periode. De schade aan de in beton ingegoten vloerverwarming, waarin water was aangebracht, was enorm. Vind dan de kapotgevroren leiding in het beton maar eens terug!

Rendement van een vlakke plaat collector

Het rendement van een vlakkeplaatcollector is in de zomer groter (bij een bepaalde hoeveelheid vierkante meters) dan bij een Heatpijp of Vacuum  buis. De prijs van een vacuumbuis is hoger. Het ligt er aan, waar je het voor wilt gebruiken. In mijn situatie, waar de vacuumbuizen in de winter voor de verwarming op het bijhuis zijn gelegd en tevens voor tapwater dienst doen, kunnen deze buizen in de zomer het zwembad verwarmen.

Een vlakkeplaatcollector is werkelijk een koperen vlakke plaat, waar een koperen leiding omheen is gewikkeld en vervolgens zwart is  geverfd. De warmte van de zon is bepalend voor het rendement. Dus het rendement is zomers het grootst.