Home / Zonneboiler

Zonneboiler

Met een zonneboiler bespaart u bijna de helft van de energiekosten op warm water.

Het principe van een zonneboiler is eenvoudig. Als u een tuinslang vult met water en deze vervolgens een dag in de zon legt wordt het water in de slang warm.

De zonneboiler bootst dit als het ware na. Een zonneboiler bestaat uit een voorraadvat en en zonnecollector. De zonnecollector in de zonneboiler zet de straling van de zon om in warmte. Het water wordt hierdoor verwarmt en opgeslagen in het voorraadvat. Mocht het water in het vat niet de juiste temperatuur hebben voor gebruik, dan wordt deze na verwarmt door de geiser, cv ketel of warmtepomp.

Rendement Zonneboiler
Net als bij zonnepanelen is het rendement van een zonneboiler afhankelijk van verschillende factoren zoals de hellingshoek en plaatsing van de zonneboiler. Bij een standaardsysteem kan de besparing op aardgas al snel 150 tot 350 kubieke meter zijn. Ten opzichte van de elektrische boiler kan de besparing al snel oplopen tot zo’n € 250,- per jaar. Op de foto ziet u een 60 liter opslagvat en digitale aansturing. De boiler is bij niet voldoende warmteaanbod geschakeld met een 3-weg klep aan de HR-ketel, die dan het werk overneemt om toch warm te kunnen douchen.